Ajánlott vastagságok

Ajánlott vastagságok

Hőszigetelőlap vastagságok

 

Javasolt hőszigetelőlap (Nikecell) vastagság

 

Az ajánlott hőszigetelő lapok vastagságának számításakor  a 2003-tól javasolt U (k) <0,4 W/m2k és az ajánlott U (k) <0,3 W/m2k hőátbocsátási értéket vették figyelembe. 2006. szeptember 1-jétől a Magyarországi szabályozás a külső fal hőátbocsátási értékét U 0,45 W/m2k-ben maximalizálta, ami európai viszonylatban igen magas! Tehát egy ház csak akkor kaphat építési engedélyt, amennyiben a határoló szerkezeteinek hőátbocsátásai nem haladják meg a jogszabályban előírt mértéket.

A munkadíjra, a ragasztáshoz és a felületképzésre használt anyagokra Ön pontosan ugyanannyit kénytelen költeni egy 4 centiméteres, mint akár egy 10 centiméter vastag hőszigetelés estén. Mindent összevetve, a legtöbbet úgy takaríthatja meg a hőszigetelő rendszere élettartama alatt, minél vastagabb hőszigetelő réteget választ és ezáltal háza jobb védelmet biztosít télen a hideggel és nyáron a hőséggel szemben. Tehát válasszon minél vastagabb hőszigetelést! Ne a hőszigetelés vastagságán spóroljon, hanem a fűtésszámláin!

 

 

Egy fontos dolgot viszont figyelembe kell venni! Ezek az értékek egy ablak, sarok, lábazat, pillér, áthidaló és kisméretű tégla nélküli falra értendők. Ilyen falat építeni, csak a mérő laborban lehet. A felsorolt többi összetevő minden ház szerves része és független a felhasznált építőanyagtól. Ezeket az optimális esethez hozzátéve már biztosan nem fog érvényesülni az ajánlott  U (k) érték, tehát minden esetben egy kicsit  “túl kell méretezni” az épület hőszigetelését.